Waarom Mindfulness

Mindfulness nodigt uit om aanwezig te zijn bij dat wat je op dat moment doet. Het leven krijgt dan een andere kleur: het komt dan voller en directer binnen. Je staat meer stil bij wat je doet en bij wat er om je heen gebeurt. Ook kleine dingen kunnen de moeite waard zijn als je ervoor open staat.  

 

Als je meer stilstaat en bewuster bent dan ben je meer aanwezig in je eigen leven, waardoor je ook meer grip krijgt op je eigen leven.

 

Mindfulness werkt stress-reducerend.
 

Al jong leren we moeilijke en vervelende zaken te ontwijken of van ons af te duwen. Fijne en prettige dingen willen we echter vasthouden en niet meer loslaten. Deze reactiepatronen hebben zich stevig gevestigd in ons leven als we volwassen zijn. Zo stevig dat we het niet eens meer bemerken en haast vanzelfsprekend vanuit deze patronen reageren op situaties.

 

In de mindfulness-training leer je op een afstand naar je gedachten en gevoelens te kijken. Gewoon zien wat er zich voordoet in een moment, open en zonder te oordelen. In plaats van automatisch verzet tegen vervelende gevoelens staan we er op een accepterende niet oordelende manier bij stil. We staan ons toe te voelen wat we op dat moment voelen.

  

Je kunt je gedachten niet stoppen, maar je kunt wel stoppen ze te geloven. Dat is eigenlijk de kern van ‘mindfulness’ of aandachttraining. Een steeds meer gebruikte methode om, zoals dat zo mooi heet, ‘in het hier en nu te zijn’, en je niet te laten beheersen door pijn, verdriet, boosheid en andere ondermijnende gevoelens.

 

Het maakt loslaten vervolgens een stuk gemakkelijker. Toch lukt dit slechts voor enkele momenten. Maar door steeds weer opnieuw te proberen, zachtmoedig en met geduld, oefenen we ons in open gewaarwording en het loslaten van de kaders die ons beperken.

 

In de training krijg je ruimte om contact te maken met je lichaam en de sensaties die je voelt in je lichaam. Voor een aantal mensen gaat een nieuwe wereld open, een wereld waar ze de toegang naar kwijt waren. Zo ontstaat weer aandacht voor het ware innerlijk, de gewaarwordingen in je lijf. Je maakt weer contact je lichaam.

 

En "last but not least", door stil te staan, niet te oordelen, bewust te zijn en "ja" tegen het leven te leren zeggen krijg je meer zin om te leven en krijgt je leven meer zin. 

 

Voor wie

Mindfulness kan je leven verrijken. Meer in het moment, minder "in je hoofd" en een opener houding geven het leven een heel andere kleur.  

 

Als je kampt met klachten waarbij stress een grote rol speelt kan de training helpen. De training werkt stress reducerend.

 

De mindfulness training werkt goed bij psychische klachten als burn out, (werk)-stress, spanning, onrust, vermoeidheid, slaapproblemen, angst, ADHD en depressieve klachten.

 

Mensen met lichamelijke klachten als chronische pijn, hartklachten, hoge bloeddruk, chronische hoofdpijn en kanker kunnen verlichting vinden door een andere relatie te krijgen met hun klachten.

 

LeveninhetNU Mindfulness trainingen verzorgt trainingen in Amstelveen, Uithoorn en Amsterdam.